Home | Repositories | Statistics | About



Subject: Mbetjet e Antibiotikëve, Qumështi, Shëndetit Publik, Metodat e Zbulimit


Year: 2020


Type: Article



Title: MBETJET E ANTIBIOTIKËVE NË QUMËSHT: RREZIK I MUNDSHËM PËR SHËNDETIN E NJEIRUT


Author: Alija, Glulai
Author: Hajrulai musliu, Zehra
Author: Uzunov, Risto
Author: Zajmi, Arlinda
Author: Nuhii, Nexhibe



Abstract: Antibiotikët janë produkte farmaceutike të cilat përdoren kryesisht për qëllime terapeutike, profilaktike dhe si nxitës të rritjes për të përmisuar efikasitetin e ushqimit. Përdorimi i paligjshëm i antibiotikëve dhe sulfonamideve mund të çojë deri në shfaqjen e mbetjeve të tyre në qumësht, të cilat shkaktojnë rrezik të mundshëm për shëndetin e njeriut dhe efekte të padëshirueshme te konsumatorët. Efektet patologjike nga mbetjet e antibiotikëve janë reaksionet alergjike te individët e mbindjeshëm (penicilinat), rrezistenca bakteriale (fluorokinolonet), efekte kancerogjene (sulfametazina, oksitetraciklina, furazolidoni), efekte mutagjene, nefropati (gentamicinaa) dhe dhe efekte toksike. Prania e mbetjeje të antibiotikëve në qumësht gjithashtu kaanë ndikim negative edhe në ekonomin e industrisë së qumështit. Prandaj, për të mbrojtur shëndetin e njeriut, Bashkimi Evropian ka vendosur nivelet maksimale të mbetjeve (MRL) për shumicën e antibiotikëve dhe sulfonamideve në qumësht dhe produktet tjera ushqimore. Monitorimi i mbetjeve të antibiotikëve është i nevojshëm për të garantuar sigurinë e ushqimit dhe për të parandaluar ekspozimin e konsumatorëve


Publisher: AAMD


Relation: MEDICUS



Identifier: oai:repository.ukim.mk:20.500.12188/21918
Identifier: http://hdl.handle.net/20.500.12188/21918



TitleDateViews
MBETJET E ANTIBIOTIKËVE NË QUMËSHT: RREZIK I MUNDSHËM PËR SHËNDETIN E NJEIRUT202021