Home | Repositories | Statistics | About



Subject: Other agricultural sciences


Year: 2009


Type: Article
Type: PeerReviewed



Title: Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство


Author: Spasova, Dragica
Author: Vasilevski, Goce
Author: Ilievski, Mite



Abstract: Денес се дефинираат повеќе начини на производство на овесот, односно повеќе разлини приода кон примената на агротехничките мерки, односно различни системи на одгледување. Квалитетот на овесот од различни системи на одгледување е различен. Основна цел беше да се утврдат разликите во квалитетните својства на овесот од системот на конвенционалното и органското производство. Квалитетот на овесот, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ просеците по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и климатските услови, а во зависност од применетиот систем на одгледување е подобар кај органското производство на овес. За зголемување нна квалитетните својства на овесот, секако, потребно е да се направи систематски приод и во изборот на испитуваните генотипови, кои ќе го постигнат својот генетски потенцијал во одредени почвено- климатски условина реонот, како и при одреден агротехнички мерки.


Publisher: Goce Delcev University Stip, Faculty of Agriculture


Relation: https://eprints.ugd.edu.mk/1871/



Identifier: oai:eprints.ugd.edu.mk:1871
Identifier: https://eprints.ugd.edu.mk/1871/1/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%20%D0%B2%D0%BE%20%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%20%D0%B8%20%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.pdf
Identifier: Spasova, Dragica and Vasilevski, Goce and Ilievski, Mite (2009) Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство. Year book of the faculty of the agricultural science and food 2009 , 54. pp. 29-37. ISSN 0351 - 9112



TitleDateViews
Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство200925