Subject: Other agricultural sciences
Year: 2009
Type: Article
Type: PeerReviewed
Title: Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство
Author: Spasova, Dragica
Author: Vasilevski, Goce
Author: Ilievski, Mite
Abstract: Денес се дефинираат повеќе начини на производство на овесот, односно повеќе разлини приода кон примената на агротехничките мерки, односно различни системи на одгледување. Квалитетот на овесот од различни системи на одгледување е различен. Основна цел беше да се утврдат разликите во квалитетните својства на овесот од системот на конвенционалното и органското производство. Квалитетот на овесот, особено хемискиот состав на зрното, гледано низ просеците по години кај испитуваните параметри, независно од годините, сортите и климатските услови, а во зависност од применетиот систем на одгледување е подобар кај органското производство на овес. За зголемување нна квалитетните својства на овесот, секако, потребно е да се направи систематски приод и во изборот на испитуваните генотипови, кои ќе го постигнат својот генетски потенцијал во одредени почвено- климатски условина реонот, како и при одреден агротехнички мерки.
Publisher: Goce Delcev University Stip, Faculty of Agriculture
Relation: https://eprints.ugd.edu.mk/1871/
Identifier: oai:eprints.ugd.edu.mk:1871
Identifier: https://eprints.ugd.edu.mk/1871/1/%D0%9A%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%82%20%D0%B2%D0%BE%20%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%20%D0%B8%20%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE.pdfIdentifier: Spasova, Dragica and Vasilevski, Goce and Ilievski, Mite (2009) Квалитетот на овесот во системите на конвенционално и органско производство. Year book of the faculty of the agricultural science and food 2009 , 54. pp. 29-37. ISSN 0351 - 9112